Het melkveebedrijf Bruunshoge VOF

V.O.F. Bruunshoge

Bruunshoge VOF vindt zijn oorsprong in het melkveebedrijf van de familie Gorter gebouwd in 1970 en is daarmee een typisch ruilverkavelingsbedrijf. Het bedrijf had toen een 40 hectare huiskavel en molk 60 koeien. Anno nu worden er op het bedrijf 160 koeien gemolken en 150 stuks jongvee verzorgd. Rondom het bedrijf ligt een huiskavel van 90 hectare aan een blok. Hierop wordt 15 hectare mais geteeld. De overige 75 hectare bestaat uit grasland. Daarnaast is er op het bedrijf een biogasinstallatie met een vermogen van 345Kw aanwezig.
 

De VOF Bruunshoge is opgericht in 2011 en bestaat uit 4 vennoten. Voor de vorming van de VOF boerde Kees Gorter in maatschap met zijn vrouw. Daarbij werden zij ondersteund door een vaste medewerker.  De VOF bestaat uit Kees Gorter, zijn vrouw Conny en hun compagnons Trijntje Kraak en Martin de Boer.  Met zijn vieren brengen zij 2 VAK aan arbeid in. De vaste medewerker is gebleven waardoor de arbeid op het bedrijf inclusief biogas installatie door 3 VAK wordt ingevuld.

Dit is de melkstal, hierin kunnen per melkbeurt 16 koeien worden gemolken. /portfolio

Toekomst

De filosofie is om met 200 koeien, 2 miljoen kilo melk per jaar te produceren. Dit op een wijze waarbij het bedrijf in balans is en de competenties van alle mensen, maar ook dieren, optimaal wordt benut. Het bedrijf is op dit moment gecertificeerd ziektevrij voor alle dierziekten. 

Binnen de VOF Bruunshoge zijn we expliciet met de jongvee opfok aan de slag. Dit om de opfok van jonge dieren meer te stroomlijnen. En wel op een zodanige wijze dat de opfok van het jongvee efficiƫnter verloopt en de ontwikkeling van de dieren uniformer is. Resultaat hiervan is dat de dieren ontwikkelen tot koeien met een hogere levensproduktie en een langere levensduur, door weinig vroegtijdige uitval. Bovendien wordt het mogelijk het surplus aan jongvee, dat ontstaat omdat alle vaarskalveren op het bedrijf blijven, makkelijker te verkopen naar andere melkveehouders.